Ook genoeg van de torenhoge clichés in klassieke sprookjes? Toe aan iets anders dan alleen maar witte, hulpeloze prinsessen die passief afwachten tot ze gered worden door een prins? Ik wel, en ik kwam het perfecte antwoord in boekenvorm tegen. In En ze leefden nog maakt Elisabeth Lucie Baeten komaf met de zeemzoete Disneyverhalen van weleer. Ontdek hoe Ariël, Doornroosje, Rapunzel en Belle hun eigen boontjes doppen in de hedendaagse wereld!

Over het boek

Een baanbrekend sprookjesboek voor een nieuwe generatie kinderen én hun ouders.

Er was eens een boek vol prachtige verhalen
over prinsessen die hun leven eindelijk zelf mogen bepalen.
Geen van hen wanhopig, stil of naar een prins op zoek,
prinsessen doen lekker wat ze willen in dit sprookjesboek. 
Ariël wil geen ballet, maar liever waterpolo doen.
Doornroosje is veel te moe voor een ongevraagde zoen.
Wist je dat Rapunzel haar lange haren soms best haat?
En het Beest van Belle is misschien wel om een goede reden kwaad.

Dit boek toont aan meisjes, jongens, iedereen die het leest
dat prinsessen altijd zelf de helden van het sprookje zijn geweest.
Ze spelen de hoofdrol in hun verhaal, dat soms groot is en soms klein.
Niet zoals ze waren maar zoals ze kunnen zijn.

Achterflap En ze leefden nog

En ze leefden nog (ISBN: 9789464341287, uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag in 2022) werd geschreven door Elisabeth Lucie Baeten en de illustraties zijn van Flore Deman. Het is opgedeeld in vier verhalen:

  • De Kleine Zeemeermin, waarin Ariël liever waterpolo speelt dan ballet danst maar eerst haar papa nog een wijze les moet leren
  • Doornroosje, die doodmoe wordt van de honderden plannen in haar hoofd
  • Belle en het Beest, die samen gaan roepen in het bos en de beste vriendinnen worden
  • Rapunzel, een wetenschapper die niet zo bezig is met haar looks en ook de nadelen van lang haar even op een rijtje zet

Onze mening over En ze leefden nog

Of beter gezegd, die van mijn vierjarige dochter, die wél helemaal in de ban is van alles wat nog maar lijkt op roze prinsessen in dikke lagen glittertule. Ik was op voorhand een beetje zenuwachtig over haar reactie op dit boek, omdat de namen van de prinsessen die zij kent niet echt matchen met de personages uit de vier verhalen. Maar dat was een zorg om niks, want ze vond het juist supertof dat de meisjes haar zo bekend voorkwamen, en toch ook weer niet.

Ella luisterde geboeid naar elk van de verhalen en vraagt regelmatig opnieuw naar het prinsessenboek. Doordat ze soms ook aan mij voorleest (geweldig vind ik dat), weet ik ook dat de boodschappen uit de verhalen blijven hangen, ondanks dat er bij het rijmen hier en daar een woordje of uitdrukking gebruikt wordt dat ze in eerste instantie nog niet helemaal perfect begreep.

Uit mijn Instagram Stories

De illustraties zijn prachtig en rijk, en zitten vol diversiteit zonder dat het expliciet benoemd wordt. De favorieten van mijn kleuter? De kleine zeemeermin en Doornroosje.

Wat mij betreft een dikke aanrader voor in elke kinderboekenkast. Eerst om voor te lezen en later om zelf bij weg te dromen!

En ze leefden nog koop je via Uitgeverij Vrijdag, de lokale boekenhandel, en online bij Bahiashop of bij Bol.com.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.