In de meeste huishoudens in België en Nederland kan je tegenwoordig heel wat afval gescheiden sorteren. In het beste geval wordt het gerecycleerd zodat het een nieuw leven kan krijgen. Helaas verdwijnt er ook nog veel bij het restafval. Wij proberen hier thuis om die restafvalzak zo klein mogelijk te houden, door bijvoorbeeld wasbare luiers te gebruiken, maar ook door zo correct mogelijk afval te sorteren. En we leren nog steeds bij! Hieronder zet ik zeven fouten bij afval scheiden op een rij, die wij inmiddels gecorrigeerd hebben. Deed jij alles uit dit lijstje al juist? 

Theezakjes en koffiepads 

Er was ooit een tijd dat wij gebruikte theezakjes en Senseo pads bij het groenafval gooiden. Tot ik ontdekte dat veel theezakjes uit plastic bestaan. Toen zijn we maar overgestapt op losse thee, want plastic in mijn tasje thee, dat vond ik geen smakelijk idee. Intussen bestaan er ook wel biologisch afbreekbare theezakjes en koffiepads, maar ook die mogen niet zomaar overal bij het GFT. Sommige afvalverwerkingscentrales kunnen ze namelijk niet verwerken. Bovendien bevatten de pads te veel gruis en productresten om gerecycleerd te worden. Bij het restafval gooien, dus! Heb jij thuis een koffiemachine die werkt met koffiecapsules? Dan kan je die sinds kort bij het PMD-afval sorteren. Zo worden ze gerecycleerd! 

Composteerbare folies en zakjes 

In dezelfde categorie als de afbreekbare thee- en koffiepads, zitten de “groenere” folies die je soms rond magazines ziet. Je herkent ze aan het logo OK Compost of OK Compost Home. Helaas mogen wij die in onze gemeente niet bij het groenafval sorteren, omdat de centrales ze niet kunnen verwerken. Ze horen dus voorlopig nog bij het restafval. 

Pizzadozen 

Ze zijn gemaakt van karton, maar pizzadozen horen niet altijd thuis bij het papierafval. Het hangt er van af hoe vervuild ze zijn: hangen er veel etensresten of vet aan, dan sorteer je de pizzadoos bij het restafval. Een propere doos mag wel bij het papier en karton. Hetzelfde geldt trouwens voor kartonnen bakjes van de frituur! 

Broodzak 

Ik heb er vroeger zo vaak over getwijfeld, maar nu weet ik het zeker: een broodzak mag echt bij het papier en karton. Zit er een venster in, dan kan je dat er uitscheuren en bij het PMD sorteren. 

Inktpatronen 

Ai, gebruikte toners en inktpatronen van printers horen dus niet bij het huishoudafval. Die moet je inzamelen bij het KGA (klein gevaarlijk afval) op het recyclagepark, of bij een RECUPEL-punt. 

Enveloppe met venster 

Enveloppes die volledig uit papier bestaan, die kan je natuurlijk zonder meer bij het papierafval sorteren. Maar wat dan met een enveloppe waar een plastic venster in zit, om het adres te tonen? Vroeger scheurde ik de vensters er zo goed mogelijk uit, maar nu blijkt dat dat niet nodig is. Ook enveloppes met venster mag je bij het papier- en kartonafval sorteren. 

Recycleerbare materialen 

Het is niet dat we het echt fout sorteerden, maar toen we nog niet zo bezig waren met groener leven, gooiden we veel vaker dingen zonder nadenken bij het restafval. Ook materialen die eigenlijk nog prima gerecycleerd zouden kunnen worden: 

  • Kurken wijnstoppen
  • Hard plastic (zoals stuk speelgoed) 
  • Kledingstukken met gaten 
  • Kapotte schoenen 

Al deze dingen kan je inleveren bij het containerpark of bij speciale verzamelpunten zodat ze een tweede leven kunnen krijgen. Zonde om ze gewoon te laten verbranden, toch? 

Twijfel je over waar je iets moet sorteren? Dan is de website betersorteren.be een aanrader! Je kan daar het soort afval dat je wil weggooien intypen en de sorteerwijzer helpt je verder. 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.