Dit is een gastartikel.

Nu het herfst is waren er weer allemaal ziektekiemen rond waar we bijna allemaal wel eventjes aan moeten geloven. We worden grieperig of verkouden. Hoewel de meeste mensen met een verkoudheid gewoon prima in staat zijn om te werken, is het wel ontzettend vervelend. In dit artikel geven we je een aantal tips om zo gezond mogelijk door je verkoudheid heen te rollen.

Blijf weg van neusspray

Een verstopte neus is ongelofelijk irritant. Je kunt niet lekker ademen en krijgt daardoor vaak een gigantisch droge mond. Veel mensen hebben de neiging om naar neusspray te grijpen. De meest gebruikte neusspray is die met xylometazoline. Deze is het meest effectief. Maar wanneer je langdurig last hebt van een verstopte neus, is het beter om de xylometazoline te laten staan. Je kunt hier namelijk ontzettend verslaafd aan raken. (neusspray-verslaving komt vaker voor dan je denkt!). In plaats daarvan kun je jouw neusholtes beter proberen te openen met neusspray op basis van een zoutoplossing, zoals Physiomer. Iets milder en iets minder effectief, maar met wat geduld opent ook dit je neusholtes. Bovendien is er nul kans dat jij van een zoutoplossing afhankelijk raakt.

Stomen

Een andere, niet-verslavende, manier om je holtes te openen is stomen. Stomen versnelt helaas niet het genezingsproces bij verkoudheid, maar kan wel de ervaring van de klachten verminderen. Vul een kom met heet water en los hier zout  of inhalatie-capsules (bij de drogist verkopen ze vaak inhalatie-capsules met eucalyptus) in op. Leg vervolgens een handdoek of deken over je hoofd en ga boven de bak met heet water hangen. Probeer vervolgens (voor zover mogelijk) in te ademen via je neus en uit te ademen via je mond. Door het hete water kan het vastzittende slijm losraken, wat zorgt voor verlichting van de klachten.

Pas je voeding aan

Met de juiste voeding kan je je klachten ook aanzienlijk verminderen. Zorg er in eerste instantie voor dat je genoeg groente en fruit eet om je weerstand een handje te helpen. Als je veel last hebt van vastzittend slijm is het een goed idee om eiwitten een beetje te laten staan (niet helemaal skippen natuurlijk), vooral zuivel kan de slijmproductie stimuleren en jouw klachten verergeren. Hete thee kan zorgen voor verlichting van de klachten, net als bij stomen weekt dit vastzittend slijm een beetje los. Als je last hebt van een rasperige keel kan gember (in de vorm van thee of een gembershot) ook verlichting bieden.

Bij ons zijn de eerste verkoudheden alweer bezig, en bij jullie?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.