Dit is een gastartikel.

Schoonmaken is belangrijk voor de hygiëne in huis en het onderhoud van je spullen. Toch is het voor veel mensen niet hun favoriete taak. In de winkel zijn er erg veel verschillende schoonmaakmiddelen te verkrijgen, maar zijn deze verschillende soorten wel allemaal nodig? We hebben wat tips op een rij gezet, hoe je duurzaam kunt schoonmaken! 

Schoonmaakmiddelen en het milieu: less is more

Over het algemeen zijn schoonmaakmiddelen niet erg goed voor het milieu. Ze zijn erg chemisch en ook niet erg goed voor de gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sprays die je gebruikt, waarmee er ook veel schadelijke stoffen in de lucht belanden die je weer inademt. Gebruik je toch een spuitbus? Dan kan je het product beter eerst van dichtbij op een doekje spuiten, zodat het product zich minder kan verspreiden. Herbruikbare schoonmaakhandschoenen zijn ook altijd een goed idee. Gelukkig zijn er steeds meer merken die op natuurlijke basis gemaakt zijn.

Nog een tip: less is more. Er bestaan veel verschillende soorten schoonmaakmiddelen, elk met een ander doel. Toch zijn al deze soorten niet per se nodig. Zo hoef je niet per se chloor voor een toilet te gebruiken als je het toilet regelmatig schoonmaakt en kun je bijvoorbeeld een hardnekkige kalkaanslag ook goed verwijderen met schoonmaakazijn.

Schoonmaken voor onderhoud

Schoonmaken is niet alleen belangrijk voor de hygiëne in huis, maar ook voor het onderhoud van je spullen. Zo zal het ontkalken van keukenapparaten ook belangrijk zijn voor het duurzame gebruik ervan. Een senseo ontkalken zal bijvoorbeeld zorgen dat je minder stroom gebruikt. Door het ontkalken wordt het water makkelijker en sneller verwarmd, wat zorgt voor minder stroomgebruik. Het schoonhouden van je spullen zal bovendien zorgen dat ze langer mee gaan. Op deze manier draagt het schoonmaken ook weer bij aan het onderhoud van je spullen en meubels en aan de duurzaamheid ervan.

De juiste dosering

Wat regelmatig voorkomt bij het schoonmaken is dat er te veel schoonmaakmiddel gebruikt wordt. De schoonmaakproducten van vandaag worden steeds geconcentreerder, waardoor je al snel te veel doseert. Vaak staat er op de verpakking of dop aangegeven hoeveel schoonmaakmiddel je nodig hebt per hoeveelheid water. Als je te veel schoonmaakmiddel gebruikt, zal het ervoor kunnen zorgen dat het eindresultaat alsnog niet schoon aanvoelt, maar bijvoorbeeld plakkerig. Wanneer je de juiste dosering gebruikt zal het je ook opvallen dat je waarschijnlijk een stuk langer met je schoonmaakmiddelen doet, aangezien je minder gebruikt. Dit is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu doordat je minder vaak nieuwe flessen schoonmaakmiddel koopt. Dit zorgt ook weer voor minder afval.

Nog tips over duurzaam schoonmaken nodig? Test de zoekfunctie van mijn blog even uit!


Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.