Onze dochter houdt van feestjes. En dat is een understatement. Is de ene feestelijke gelegenheid voorbij, droomt ze al van de volgende activiteit op de planning. Je kan je dus wel voorstellen dat de eindejaarsdagen hier voor heel wat hoogtepunten zorgen. Ik ben er zeker van dat de magie van de feestdagen ook bepaald wordt door kleine ritueeltjes die jaar na jaar terugkeren, en later warme herinneringen worden. Fijne feestdagen tradities die later misschien zelfs wel door volgende generaties worden voortgezet. 

Intrede van Sinterklaas 

Elk jaar kijk ik halverwege november de intrede van Sinterklaas in Antwerpen op tv samen met mijn zus. Dat doen we al sinds we zelf nog kinderen waren. Potje thee erbij, mandarijnen en marsepein: heerlijk genieten van al die nostalgie. 

Adventskalender om af te tellen

Vroeger kocht mijn mama een adventskalender met achter elk vakje een chocolaatje. Geweldig was dat. Nu herhaal ik dat gevoel bij onze kinderen, maar dan met een hervulbare kalender: in de vakjes stop ik kleine stukjes (tweedehands) Playmobil, een centje of een andere mini verrassing. Ideetjes om zelf een adventskalender te vullen zonder snoep lees je hier. Zo tof om kerst steeds dichterbij te zien komen. 

Eerst de Sint…

Maar voor het zover is, komt eerst Sinterklaas nog langs. We zetten ons schoentje, gevuld met een tekening en een wortel, in het weekend het dichtst bij zes december. De volgende ochtend wachten er dan cadeautjes en lekkers. Dat doen manlief en ik beiden al van kinds af aan en het is zo leuk om die magie verder te zetten in ons eigen gezin. Sinds we zelf kinderen hebben, brengen Sint en Piet ook steeds zo veel mogelijk tweedehands speelgoed. Stiekem werden er in ons huis trouwens ook schoentjes gezet zónder kinderen, maar dat terzijde ;-). 

…Dan de kerstboom

Sint voorbij? Dan zetten we a.s.a.p. de kerstboom op! Traditiegetrouw maken we elk jaar een soortgelijke foto van ons kind (nu kinderen) met de kerstlichtjes op of rond hen. Dat zorgt voor een leuke reeks beelden om te schenken aan grootouders, en voor onszelf natuurlijk. 

Het ophangen van de lampjes zorgt daarna vaak voor wat discussie, haha. Maar daarna kan het versieren beginnen, met op de achtergrond ouderwetse kerstmuziek. Nog een weetje: ook al ben ik zelf niet gelovig, toch vind ik het fijn om een echte traditionele kerststal bij de boom te plaatsen. Gewoon omdat het me terugbrengt naar dat sprookjesachtige gevoel van in mijn jeugd. En ik zie dat het “kersthuisje” met de poppetjes onze kleuter ook erg aantrekt :-). Ook minstens dertig jaar oud? De houten hangertjes en appeltjes als aanvulling op de kerstballen.

Traditionele cadeautjes onder de boom 

Er zijn zo van die cadeautjes die jaarlijks terugkeren. Voor de kinderen pak ik altijd wel een boek in. Van mijn ouders krijgen we sinds de geboorte van onze oudste elk jaar een foto op canvas waardoor we haar letterlijk zien groeien op de muur. Bij de familie van manlief trekken we verlanglijstjes, om op kerstavond voor één uitgeloot familielid een mooi cadeautje te voorzien. Mijn schoonpapa koopt elk jaar voor iedereen een hoop kraslotjes. En in mijn ouderlijk gezin voorzien we allemaal een kleine verrassing om op kerstdag te verloten onder alle aanwezigen.

Kerstkaartenronde 

Toen ik nog zieker was en hele dagen tussen vier muren doorbracht, maakten we er als koppel een uitstapje van om samen kerstkaartjes te gaan posten in de brievenbussen van vrienden en familie. Zo kwam ik eens buiten tijdens die donkere periode. 

We reden dan extra traag rond in een lekkere warme auto, muziekje op, en keken in het donker naar alle lichtjes die doorheen de diverse straten in de buurt schitterden. 

Oudejaarsavond picknick

Ik ben jarig op 31 december. Overdag komt er altijd familie langs voor een zelfgebakken wafel met slagroom of poedersuiker. En ’s avonds houden we het sinds de komst van de kinderen heel rustig. We doen van picknick in de woonkamer met allerlei hapjes de hele avond door. Ergens wordt er dan ook een nieuwjaarsbrief voorgelezen. Oh, en heel de dag speelt De Tijdloze op de radio. Tegen dat de klok middernacht slaat, liggen we meestal al lang in bed, haha. Wie weet als onze kinderen groter zijn, dat we weer eens uitgaan. 

Wat zijn bij jullie de typische kleine feestdagen tradities? 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.