Tijdens mijn eerste zwangerschap, die ik maandenlang kotsmisselijk doorbracht, zocht ik afleiding in een nieuwe hobby: puzzelen. Met het emmertje naast mij, ploeterde ik me door de dagen – en door 1000 minuscule puzzelstukjes. De eerste jaren met een kind, bleven de puzzels logischerwijze in de kast liggen. Geen tijd voor. Tot ik opnieuw zwanger werd, en de emmer naast mij me deed denken aan die fijne afleiding van toen. En ja hoor, de puzzel kwam weer uit de kast. Op één of andere manier doet het puzzelen mij de wereld rondom vergeten, en vliegen de uren voorbij. Het is een beetje zoals kleuren voor volwassenen. Je verdiept je zo hard in iets dat de rest wat minder aandacht vraagt. Omdat ik het puzzelen zo fijn vond, nam ik me voor om de volgende keer niet opnieuw vijf jaar te wachten, en het niet alleen op te pakken wanneer ik om het half uur naar het toilet moet spurten. Maar, hoe maak je een puzzel met een baby in huis, die zeer binnenkort een grijpgrage peuter wordt? Ik zocht en vond de oplossing in een puzzelbord! Mijn uitgebreide puzzelbord met lades ervaring, die lees je hier.

Waarom een puzzelbord of puzzeltafel?

puzzelbord met lades ervaring

Wanneer je graag grote puzzels maakt, dan zijn die natuurlijk niet op één twee drie gemaakt. Niet iedereen heeft de plaats om een grote puzzel met bijbehorende losse stapeltjes gesorteerde stukjes op tafel te laten liggen, tot hij af is. Er moet namelijk ook nog af en toe gegeten of gewerkt worden. 

Een ander obstakel, is dat het met kinderen of huisdieren in huis niet zo handig is, al die losse stukjes op tafel. In het beste geval verdwijnen de stukjes in een speelgoedbak. Maar ook een baby- of dierenmaagje is een optie, en dat is minder veilig. Los daarvan, is het ook gewoon niet zo fijn, als je pas in elkaar geklikte puzzeldeeltje, meteen weer in de war wordt gegooid door kleine handjes of pootjes. Insert, de puzzeltafel. 

Puzzelbord met lades

puzzelbord puzzeltafel

Een puzzelbord is een houten plank, meestal bekleed met vilt, waarop je je (grote) puzzel maakt. Vaak zijn er in het puzzelbord lades verwerkt om puzzelstukjes alvast voor te sorteren. De puzzeltafel dek je na gebruik af met een plaatje of matje, waarna je hem onder of naast de zetel kan schuiven. Zo hoef je je puzzel niet in één keer af te maken, en kan je hem tijdelijk even opbergen.

Ik kende het niet, maar vind het een geniale ontdekking. Je vindt online puzzelborden in verschillende vormen, met of zonder extra snufjes zoals een draaibaar plateau, een tiltfunctie, of zelfs met eigen pootjes. Ook qua formaten kan je kiezen, meestal voor een puzzelbord geschikt voor 1000 of 1500 stukjes. Ik koos na heel wat opzoekwerk voor een puzzelbord met lades van Puzzle Ready, met plaats voor puzzels van 1000 stukken.

review puzzelbord met lades ervaring

Waarom een puzzelbord en geen puzzelrol?

Wie regelmatig een puzzeltje legt, weet dat er ook andere oplossingen bestaan om de boel even op te ruimen. Zelf heb ik deze puzzelrol in huis, een soort matje waar je je puzzel op maakt, dat je kan oprollen tussendoor. Maar bij mij werkte dat absoluut niet. De stukjes verschoven en alles viel uit elkaar. Er zijn ook puzzelmappen (zoiets als dit), maar dat leek mij minder fijn werken dan een houten puzzelplaat. Het voordeel zou zijn dat je zo’n puzzelmap ook rechtop kan bewaren, maar ik las in reviews dat de stukjes dan toch ook door elkaar geraken. Laat het vooral weten hieronder, als jij andere ervaringen hebt!

Puzzelbord met lades ervaring: Puzzle Ready

puzzle ready puzzelbord

Het puzzelbord van Puzzle Ready voelt erg stevig en robuust aan. Het is netjes afgewerkt, ik voel nergens vervelende splinters. De antislipvoetjes beschermen tegen glijden en zorgen ook dat het houten puzzelbord niet rechtstreeks op onze tafel staat, waardoor het niet kan krassen. Het vilt ziet er mooi uit (jammer van een enkele vlek, vermoedelijk van lijm?), en het werkt heel fijn. De puzzelstukjes blijven goed liggen, en toch kan je ook lekker schuiven indien nodig. De lades om te sorteren glijden goed, en zijn ook bekleed met vilt in verschillende kleuren. Ze kunnen volledig uit het bord genomen worden, waardoor sorteren en puzzelen vlotjes gaat, met een plankje in je hand. Ik kocht een puzzel van Jan Van Haasteren (voorlopig mijn favoriete soort) tweedehands. De puzzel van 1000 stukjes past perfect op de plaat, en ik heb nog ruimte over aan de zijkant.

puzzelbord met lades ervaring

De mat om de puzzel af te dekken is heel stevig, mooi afgewerkt en gemaakt van rubber, waardoor ze goed blijft liggen. Werkt top! Ik ben heel erg blij met deze aankoop, en ga nog veel puzzelplezier tegemoet, gok ik zo! Je kan de puzzelplank trouwens ook gebruiken voor andere hobby’s die veel plaats innemen, zoals scrapbooking of diamond painting.

puzzelbord met lades ervaring puzzelplank

Muziekje op, kopje thee erbij en mijn hoofd leegmaken. Heerlijk! 

Het puzzelbord dat ik kocht vind je hier. En er zijn er nog veel meer te vinden! Deze puzzelborden bijvoorbeeld zijn van Nederlandse makelij, gemaakt in een sociale werkplaats met oog voor duurzaamheid. En ze hebben nog meer lades! Voor wie last heeft van nek of rug, lijkt me een verstelbaar puzzelbord wel handig. Nadeel is dat er dan geen lades ingebouwd zitten, maar je kan ook aparte sorteerbakjes gebruiken.

Puzzel jij graag? 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

4 Comments

  1. Zelf heb ik een puzzelmat van Jan Van Haasteren (ziet er lekker leuk uit) en ben daar best tevreden van. Als je de onderste rand van je puzzel mooi tegen de rand van de mat plaatst heb je maar weinig last van verschuiving. Ook zitten daar 2 uitneembare flappen bij waar je op kan sorteren, daar durft het dan wel soms schuiven. Wel leuk ook zo’n puzzelbord, dat had ik nog nooit gezien!

  2. Ik wist niet zoiets bestond! Ik wil graag meer puzzelen, maar dat ik geen plaats heb om tussentijds die puzzel even op tafel te laten liggen houdt me tegen. Ik ga zo’n puzzelbord eens bekijken! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.