Yes! Nog een paar maanden en de zomer staat voor de deur, en dat betekent tijd voor verfrissing en ontspanning. Maar hoe kan je genieten van al dat zonnig moois, en tegelijkertijd je steentje bijdragen aan een duurzamere wereld? Van verpakkingsvrije ijsjes tot afvalvrije waterpret, ontdek hoe je deze zomer milieuvriendelijke keuzes kunt maken zonder in te leveren op plezier.

Ecologische tuin

Op zonnige dagen vinden wij het altijd gezellig om ons eigen tuintje in te trekken. Onze dochter scharrelt wat rond, en intussen kunnen er ook wat klusjes gedaan worden. Transformeer je tuin deze zomer eens in een groen paradijsje! Opteer voor inheemse planten die goed gedijen in jouw regio. Voordeel is dat die minder water en onderhoud nodig hebben en tegelijkertijd bijdragen aan de lokale biodiversiteit. Vermijd het gebruik van schadelijke chemicaliën en pesticiden, die zijn niet goed voor de natuur en ook niet voor je eigen gezondheid. Zaai bij- en vlindervriendelijke bloemen, kies voor een wild stukje tuin dat zijn gang mag gaan, hang een insectenhotel. Het is ook altijd lief om ergens een kommetje met water te voorzien voor vogels en andere tuindieren.

Spring zuinig om met water: gebruik regenwater om planten te gieten. En vergeet dat knalgroene grastapijt. Het is de liters water niet waard. Laat af en toe “onkruid” staan, het is prachtig! Ons tapijt vol gele, witte en roze bloemetjes, ik hou er van. En de bijtjes ook! Eco tuinieren, dat is ook een beetje lui tuinieren, leuk hé. Haha.

Milieuvriendelijke zonnebescherming 

Zonbescherming is in de zomer natuurlijk essentieel om zonnevlekken, huidveroudering en andere zonneschade te voorkomen. Zeker bij kinderen werk je best altijd met een hoed of pet, en die kan je natuurlijk tweedehands kopen. Net als beschermende UV-kledij. Sowieso is ook insmeren de boodschap. Wij gebruiken al jaren diverse milieuvriendelijke zonneproducten. De ene smeert al wat fijner uit dan de andere, moet ik eerlijk toegeven. Gelukkig bieden steeds meer reguliere cosmeticamerken ook een eco-alternatief aan. Zo spotte ik ook een eco-versie van Capital Soleil. Naast de formule, ook altijd fijn als een merk nadenkt over de verpakking.

Verpakkingsvrije ijsjes 

Afkoeling nodig? Dan brengen ijsjes redding! Ga voor een verpakkingsvrije verwennerij en maak ze gewoon zelf. Wist je dat er ook plasticvrije ijsvormpjes bestaan? Wij hebben hier thuis exemplaren van siliconen én ijsvormpjes van RVS. Dat laatste is perfect recycleerbaar, tof hé?

Kies je toch liever voor gemak, dan krijg je extra eco-punten als je eens plantaardig ijs op het menu zet in plaats van het dierlijke alternatief. Waterijs of sorbet kan natuurlijk altijd, maar tegenwoordig hebben heel veel merken een vegan variant op roomijs, die je zelfs gewoon in de supermarkten uit de rekken kan nemen. Ik heb er al veel getest, en ze zijn bijna allemaal lekker!

Plasticvrij hydrateren 

ecologisch feest

Nog meer dan anders is het op zonnige dagen belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Drinken dus! Inkoppertje: water drink je uit een herbruikbare drinkfles. Voor een feestelijk drankje vul je een mooie waterkan met een paar frisse schijfjes citroen, of munt. Bij een feestje vullen wij steevast onze grote glazen tapkraan met zelfgemaakte limonade. Altijd een succes!

Eco-bewuste picknick

duurzaam naar school met een herbruikbare brooddoos

Tijdens zomerse picknicks is het gebruik van herbruikbare materialen een makkelijke manier om de impact op het milieu te verminderen. Kies voor herbruikbare brooddozen, drinkflessen, koffiebekers, roestvrijstalen bestek en herbruikbare bordjes en bekers. Ook de servetten kunnen afvalvrij! Ik zette jaren geleden eens stoffen servetten op mijn verjaardagslijstje en die gebruiken we nu nog steeds. Door lokale en biologische producten te selecteren voor je picknickmand, ondersteun je niet alleen lokale boeren, maar verminder je ook de ecologische voetafdruk van je maaltijd. Wat wij ook soms doen, is een pakketje voedsel redden van de afvalberg via de app TooGoodToGo. Daar hebben we al menig picknickmandje mee gevuld! Vuile handjes en snoetjes? Die poets je met een wasbaar doekje dat je gemakkelijk onderweg meeneemt in een speciale wetbag.

Duurzame waterpret 

badpak oceaanplastic

Hele zwembaden vullen in de tuin, dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. Zeker als je het water niet goed schoon houdt, is het zonde dat al die liters al snel weer de gazon in lopen. Wanneer wij een plonsbadje voor de kinderen klaar zetten, vullen we dat slechts met een bodempje water. Ze zijn het meestal toch snel beu, en eigenlijk vinden ze lekker spetteren al voldoende. Het gebruikte water gebruiken ze later om planten water te geven met hun eigen kleine gietertjes, of om modderkastelen te bouwen in de zandbak. Voor een uitgebreide zwembeurt, gaan we naar een openbaar zwembad. Of naar de zee! Ben je daar dan toch, kan je meteen wat afval van het strand halen, als je dat leuk vindt. Onze peuter in elk geval wel!

In plaats van te gooien met vervuilende waterballonnen (naast de microplastics die in de natuur vrijkomen, zijn ballonnen ook levensgevaarlijk voor dieren!), kan je lekker ouderwets spelen met waterpistooltjes. En tegenwoordig zijn er ook alternatieven te koop, zoals ballen die water opzuigen en die je kan hergebruiken. Je kan ze ook zelf haken! Wie weet heeft jouw oma nog wel restjes wol of katoen op de zolder liggen, om creatief mee te zijn.

Plasticvrije badpakken en zwembroeken scoren, dat is een beetje lastig. Maar wist je dat er steeds meer badkleding te koop is van gerecycleerd oceaanplastic? Wat mij betreft een mooi idee. Ik droeg er vorig jaar eentje, en het was het fijnste badpak dat ik ooit had.

Voor de kleinsten onder ons kan je in plaats van een zware, zompige wegwerpluier kiezen voor wasbare zwemluiers.

Vakantie dicht bij huis 

trein

Wil je héél veel ecopunten scoren, dan blijf je in de vakantie lekker thuis. Staycations zijn tegenwoordig ook helemaal hip, en er is ook in eigen land vanalles te doen. Wist je dat kinderen tot twaalf jaar gratis reizen met de trein? Heel tof om zo allerlei uitstapjes te plannen.

Toch liever naar een ander land reizen? Dan is er ook in Europa heel wat moois te zien. Dat kan natuurlijk ook met de trein, in theorie. Zelf houden we dat voor wanneer onze kinderen groter zijn (en internationale treinreizen misschien net wat minder duur). Een fietsvakantie lijkt ook keitof, alleen voor ons ook echt niet haalbaar. Maar ook met de auto bespaar je gigantisch veel CO2, tegenover wanneer je het vliegtuig neemt. Wij proberen altijd te vertrekken met de mentaliteit: vanaf dat we de oprit afrijden, begint de vakantie. Leuke playlist op de radio, cadeautjes voor de kinderen om uit te pakken onderweg, een heerlijke

picknick in de koffer en onderweg genoeg stoppen en speeltuintjes uittesten. Vanaf nu zitten er bij vakanties twéé kinderen op onze achterbank. Ik haal er alvast mijn eigen lijstje met tips voor een lange autorit met kinderen bij. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.