Als mama zonder rijbewijs deed ik alle verplaatsingen jarenlang te voet. Meestal net haalbaar, soms lastig of ronduit onmogelijk. Een hele tijd geleden stond een bakfiets bovenaan mijn verlanglijstje, om onze mobiliteit te vergroten. Tot ik er eentje uitprobeerde. Ik slingerde over de weg en had voor mijn gevoel totaal geen controle over dat zware gevaarte. Gelukkig kwam ik via via uit op een ander soort “cargo bike”. De longtailfiets is net zo smal en wendbaar als een normale fiets, alleen heeft hij een verlengd achterstuk, waardoor er extra plaats is voor passagiers of bagage. Na een geslaagde testrit staat er eindelijk een Monkeytail te pronken bij ons huis. In deze review lees je onze persoonlijke ervaringen met de longtail fiets van Monkey Bike, en beantwoord ik de vragen die ik via Instagram op mij afgevuurd kreeg. 

Onze ervaring met de longtail fiets van Monkey Bike 

De Monkey Bike Monkeytail is tot nu toe de enige longtail die ik heb uitgetest. Dat we hem meteen na de testrit bestelden, zegt genoeg. Het ging zo veel vlotter en makkelijker dan ik op voorhand hoopte! Vertrekken was een eitje. Ik kreeg maximale ondersteuning met minimale moeite tijdens het rijden en ook bochten nemen verliep vlekkeloos. Dankzij de stevige staander kan ik onze dochter laten opstappen, zonder de fiets te moeten tegenhouden zoals met mijn vorige elektrische fiets. Ze kan dit dankzij de voetensteunen helemaal zelfstandig, dus dat is meteen lief voor mijn rug. De fiets van de staander krijgen, vergt wel wat kracht. Maar na wat oefenen heb ik dat alsmaar beter onder de knie, al moet ik er altijd even heel mijn gewicht tegenaan smijten. 

Door de typische dikke banden voel ik me veilig op de weg. Ze geven meer grip. Als ik één minpuntje kan bedenken, is het dat er geen wielslot op deze fiets zit, om hem snel snel even vast te kunnen zetten zonder kettingslot. Zulke cirkelsloten bestaan blijkbaar niet, voor banden van dit formaat. Aan de andere kant eisen alle denkbare verzekeraars dat je de elektrische fiets vast maakt met een degelijk, goedgekeurd slot. Dat is natuurlijk veel veiliger. Dus in dat opzicht is het misschien maar best, dat ik verplicht ben om onze Monkey elke keer deftig vast te leggen. 

longtail bike review display monkey bike
Klaar voor de eerste kilometers!

Nog een leuk weetje: de Monkey Bike heeft een lage instap, in tegenstelling tot de longtail fiets van Decathlon, die in een vergelijkbare prijscategorie valt. Voor mij persoonlijk is dat een enorm voordeel. Ook al ben ik zeker niet klein (1,74 cm), toch vind ik het veel makkelijker en stabieler om op te stappen zonder mijn been omhoog te moeten zwaaien. Ik heb de longtail van Decathlon niet zelf ervaren, wel bekeken in de winkel, en de Monkey Bike ziet er in mijn ogen steviger en degelijker uit.

Veelgestelde vragen over onze longtail fiets

Is een longtail niet erg zwaar om vooruit te trappen? 

Gelukkig voor mij, gaat het hier om een elektrische fiets! En wat meer is, net zoals mijn vorige e-bike, ondersteunt hij niet slechts op basis van de kracht die je zelf kan zetten. Zo lang ik de pedalen beweeg, ook al is dat heel erg rustig, geeft de fiets de snelheid die ik instel via de display. Dat is voor mijn chronisch zieke lijf de perfecte manier om rond te fietsen en zo weinig mogelijk energie te verspillen! 

Ook om de fiets in gang te trappen ervaar ik geen problemen. Zelfs wanneer ik snel moet opstarten (bijvoorbeeld na een rood licht aan de spoorweg) ben ik zo vertrokken. We hebben een extra gashendeltje op ons stuur laten monteren om daar nog bij te helpen.

Tot welke leeftijd kunnen kinderen op zo’n longtail bike? 

Tijdens onze testrit ging ik gezellig samen met mijn zesjarige dochter achterop terwijl papa trapte. Ons toertje verliep perfect. De bagagedrager kan tot 100 kg dragen. En ook voor de motor is al dat gewicht een fluitje van een cent. We reden moeiteloos de plaatselijke berg – ik bedoel, viaduct – op. Ik zou dus zeggen: kinderen én volwassenen kunnen hun hele leven plaats nemen op de longtail fiets. Zo lang ze lenig genoeg zijn om achterop te klimmen ;-). 

ervaringen met een longtail fiets Monkey Bike

Hoe zet je kleine kindjes op de longtail fiets? 

Om kinderen te vervoeren op een longtail fiets, zijn er heel veel mogelijkheden. De allerkleinsten zet je natuurlijk veilig vastgemaakt in een fietsstoeltje, dat makkelijk op de bagagedrager klikt. Voor onze oudste hadden we de keuze, om haar los op het bankje te zetten, of in een junior zitje. Ondanks dat de fiets voorzien is van zogeheten monkey bars om de kinderen op hun plaats te houden, gingen we toch nog voor het zitje. Het heeft geen driepuntsgordel, maar het riempje rond de buik vonden we toch nog een fijn idee voor onze wiebelige kleuter. Als ze eruit groeit, kan ze later nog altijd los. Standaard passen er twee kinderen op de longtail. Er is ook een optie om de bagagedrager nog wat te verlengen, zodat er drie op kunnen. 

Is er genoeg plek voor spullen?

Op onze Monkey Bike lieten we vooraan een ruime krat monteren. Daar passen twee helmen in, enkele boekentasjes, of een zak boodschappen. Voor achteraan ligt er een dubbele fietstas klaar. Deze past gewoon op de fiets samen met de kinderzitjes. Beentjes kunnen tijdens het rijden mee in de zak gestoken worden, indien nodig. Gaan we echt grote boodschappen doen, dan verwijderen we één of twee van de kinderstoelen en plaatsen we een boodschappenkrat tussen de monkey bars. We hebben dus echt veel ruimte op onze fiets, zalig! 

Fiets je door weer en wind? 

Met de fiets naar school, het is natuurlijk heel idyllisch bij een stralend zonnetje. Maar wat wanneer het pijpenstelen regent? Ook daarvoor is een oplossing in de maak: de regentent. Dit is een soort huif die je over de bagagedrager zet, zodat de kinderen lekker droog en uit de wind zitten. Voorlopig hebben wij deze nog niet aangekocht en doen we het nog met een regenponcho. Al weet ik nu al wat er op ons lijstje gaat! 

Longtail fiets ervaringen Monkey Bike testrit

Ook een Monkey Bike testen? 

Alle specificaties en prijzen (het standaardmodel kost 2900 €) vind je op de website van Monkey Bike.

Twijfel je? Dan zou ik gewoon een testritje aanvragen. Quinten, een van de zaakvoerders, komt gratis naar je thuis. Hij haalt zo’n toffe longtail uit zijn camionette, en jij kan uitgebreid testen. Ik vond dit echt een meerwaarde, omdat zo’n proefje in eigen buurt zo veel meer zegt, dan even op en neer in een showroom of onbekende straat van een fietsenwinkel. 

De Monkeytail Bike die je test, is het standaard model, en dit kan je nog helemaal aanpassen naar wens. Wij kochten er enkele accessoires bij, voegden wat opties toe, en kozen ons eigen, favoriete kleurtje. Hoe leuk is dat? Zo blij dat ik de stap na zo lang mijmeren gezet heb! 

Onze fietsavonturen staan nog in de kinderschoenen, maar blijf zeker volgen voor meer updates in de toekomst! 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.