Weet je waar ik moe van word? Van de hele dag “nee” moeten zeggen tegen mijn kruipende baby. Toen onze oudste dat stadium bereikte, deden we er dus alles aan om onze leefruimte zo kindveilig en babyproof mogelijk in te richten. Hoe onze kindvriendelijke woonkamer er precies uit ziet, lees je in deze blogpost vol tips.

Safety first: de woonkamer baby proof maken

Eens je kind begint te kruipen, ga je best eens kritisch door de kamer, zelfs van op zijn hoogte. Op die manier zie je welke kabels weggewerkt moeten worden, of welke gordijnen of bijbehorende koorden net te veel binnen bereik hangen om veilig te zijn. Zijn er meubels, zoals salontafels met scherpe punten? Of kunnen ze makkelijk omver vallen als je peuter zich begint op te trekken? Heb je een tafelkleed liggen waardoor hete tassen thee van de tafel getrokken kunnen worden?

Planten buiten bereik

Zand eten kan niet zoveel kwaad, maar sommige kamerplanten zijn wel degelijk giftig. Ik loop dus liever niet het risico dat mijn peuter er een hapje van proeft. De kleine planten staan in de hoogte, en grotere potten kregen ze en tijdelijk plekje op zolder, in de kantoorruimte van mijn man.

Veiligheidshekje

veiligheidshekje, tips om de woonkamer kindvriendelijk in te richten

Bij een echte open keuken kan het niet, maar als je zoals wij een half open ruimte hebt, dan is een veiligheidshekje een handig idee. Ik kan koken zonder dreumes aan mijn benen, en hij geraakt niet zomaar aan de messen of glazen potjes uit de lades. Wanneer de kinderen hier groter worden, mogen ze wel meekijken aan het aanrecht vanuit onze zelfgemaakte leertoren, trouwens.

Kan jij je keuken niet afsluiten, denk dan aan een kinderslot op de oven, en zet poetsgerief of vaatwastabletten buiten bereik van kinderen.

Stopcontacten met beveiliging

In elk stopcontact waar ons kruipertje aan kan, zit een beveiligingsplaatje. Dan nog leren we hem om er van af te blijven, want op verplaatsing is die beveiliging er natuurlijk niet. Maar het geeft me wel iets meer rust, wetende dat hij niet stiekem kan experimenteren met de elektriciteit wanneer ik even niet oplet.

zo hou je de woonkamer netjes met kleine kinderen in huis

Een babyproof speelhoek

In dit artikel over het inrichten van een rustige speelhoek, vertelde ik al dat we de kasten in de woonkamer bijna allemaal vulden met speelgoed. Af en toe vloeken we er eens op dat ons huis meer op een kinderdagverblijf lijkt, nu er ook een keukentje, winkeltje, garage en weet ik veel wat nog allemaal in het zicht staan. Maar we weten dat het over een aantal jaren weer helemaal anders wordt.

woonkamer kindvriendelijk inrichten, de speelhoek met grondbox

Met twee kinderen met een groot leeftijdsverschil, was het even puzzelen. De oudste speelt graag met mini stukjes playmobil, en dat is natuurlijk gevaarlijk voor de baby die alles in zijn mond laat verdwijnen. Een grondbox en de duidelijke regel dat alle kleine voorwerpen daar in blijven, is voor ons de oplossing. De bijna zesjarige kan daar heerlijk prullen, of zich terug trekken als ze geen zin heeft om met kleine broer te spelen. En de kleinste heeft volop ruimte in de rest van de kamer, om vrijuit te bewegen en alles te ontdekken.

Zachte landing

Toen onze baby’s druk oefenden met omrollen en leren zitten, legden we tijdelijk een extra dikke speelmat op de grond: het zorgde voor een zachte landing wanneer ze voor de zoveelste keer op hun bolletje vielen. Het leren met vallen en opstaan ging zo toch met iets minder tranen gepaard.

stofzuigrobot, tips voor een kindvriendelijke woonkamer

Van de grond eten?

Het merendeel van onze woonruimte is betegeld. Nadeel is dat je daar elk kruimeltje duidelijk op ziet liggen. Omdat onze kinderen blijkbaar beiden graag haartjes, stofjes en snippers papier eten, kochten we een robotstofzuiger om ons te helpen af en toe een extra rondje vuil van de grond te halen. Scheelt weer wat drama! Bovendien is deedee de robot het beste baby-entertainment dat ik tot nu toe ontdekt heb.

Zelf pakken

Doordat we de volwassen spullen uit de kasten haalden, mogen ze hier ook alles opentrekken en zelf hun speelgoed pakken. Maakt het ouderschap weer ietsje relaxter. Nu ja. Tot ze door hebben dat mama eigenlijk de ideale bediende is, natuurlijk!

Heb jij iets speciaals gedaan om de woonkamer kindvriendelijk te maken?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.