Een dik jaar geleden was het bijna zover, ons tweede kindje op komst! Ik weet nog dat ik deze keer iets later was met alle voorbereidingen, zoals kleertjes sorteren, luiers voorwassen en geboortekaartjes maken. Er moest natuurlijk ook weer een geboortelijst worden opgesteld, want bekenden meteen bij de geboorteaankondiging ook een cadeautip meegeven, dat is hier in België de gewoonte, haha. Alleen, wat zet je op de geboortelijst bij een tweede kind? 

Onze tweede geboortelijst 

Als het van bij het begin duidelijk is dat er nog een broer of zus voor je eerste kind zal volgen, heb je waarschijnlijk de babyspullen netjes bewaard tot het zo ver is. Of minder netjes, dat kan ook. In elk geval, grote dingen zoals een kinderwagen, draagzak, eetstoel of verzorgingstafel een tweede leven geven is de logische keuze. Speelgoed is normaal gezien ook prima opnieuw te gebruiken, zelfs al kocht je het tweedehands. Krijg je twee kinderen van hetzelfde geslacht, of kan de opdeling meisjes/jongens je gestolen worden, dan kan je zelfs de kleertjes gewoon weer van de zolder halen. 

Ook bij ons was het zo dat we het merendeel van de baby-uitzet nog achter de hand hadden gehouden, ook al was het lang niet zeker dat we nog eens in dit avontuur zouden springen. Super duurzaam en budgetvriendelijk trouwens, dat hergebruik, zeker gezien we in eerste instantie met alle tweedehands babyspullen al heel wat geld hadden bespaard

Alleen, als je bijna alles al hebt, wat zet je dan op de geboortelijst voor een tweede kind? Na wat nadenken, bleken er nog genoeg opties te zijn! Hieronder vind je wat ideetjes. 

Oh ja, naast het linkje naar onze geboortelijst, plaatsten we ook nog een rekeningnummer op het geboortekaartje van onze jongen. Daar konden mensen vrijblijvend een centje op sparen. Vaak wordt het hier in Vlaanderen de “pamperrekening” genoemd, bij ons werd dat dan de “wasbare luierrekening”.

Dingen die opgebruikt worden 

Verzorgingsproducten 

Iets dat je altijd wel zal gebruiken bij een verse baby, zijn verzorgingsspulletjes. Wij plaatsten onze favoriete billenzalf en liniment van Weleda in drievoud op ons baby verlanglijstje. En voor de langere termijn, alvast enkele vingertandenborstels en natuurlijke tandpasta, om de eerste tandjes te kunnen poetsen. 

Inlegvliesjes voor de wasbare luiers 

Met wasbare luiers is het natuurlijk de bedoeling dat je er niet steeds nieuwe bij hoeft te kopen, al investeerden we wel in enkele nieuwe overbroekjes met leuke printjes. Wat wel op onze tweede geboortelijst kwam? Inlegvliesjes. Deze stevige “papieren” velletjes leg je in de luier om stoelgang op te vangen. Zo komt die niet in de wasmachine. 

wasbare luier

Wasmiddel voor de wasbare luiers 

Ook altijd handig met een baby in huis: extra wasmiddel. Zelfs zonder herbruikbare luiers, zal je die eerste maanden wel wat extra machines draaien. 

Dingen die je niet kan hergebruiken 

Bepaalde dingen zoals fopspenen of wegwerpluiers, kan je natuurlijk niet opnieuw gebruiken bij een volgend kindje. Misschien zijn er ook wat flessen aan vervanging toe. Of wat dacht je van een persoonlijk knuffeldoekje? Ook al is onze oudste nooit echt gehecht geraakt aan één bepaald knuffeltje, toch hebben we bij beide kinderen een mooi knuffeldoekje uitgezocht als bijzonder geboortegeschenk. 

Grotere stukken die je miste bij de eerste 

Soms ontdek je gaandeweg het ouderschap dingen die toch handig (of gewoon leuk) waren geweest, moest je ze vanaf het begin gekend hebben. Zo stond er deze keer bijvoorbeeld een hele handige newborn draagzak met klittenband op ons lijstje. Iets dat ik bij de eerste gemist heb, weet ik nu!

We plaatsten ook de bekende Stapelstein stapstenen op onze tweede geboortelijst. Duur speelgoed, dat we normaal niet zomaar zouden aankopen. Maar nu er toch heel wat mensen een cadeautip wilden, was het ideaal om hen te laten samenleggen. 

natuurlijke verzorging voor babybillen Odylique soothing salve

Out of the box geboortelijst ideeën

Schoonmaakproducten 

Bij een baby hoort ook een veilige, propere thuisomgeving en wij houden die ecologisch door te kiezen voor natuurlijke, niet-schadelijke schoonmaakmiddelen zonder al te heftige parfums. Op onze geboortelijst pronkten dus ook enkele navullingen van onze zero waste poetsproducten. 

Iets voor mama of papa 

Als kersverse ouder mag je natuurlijk jezelf niet vergeten. Een lekkere bodycrème of een groot pak chocolade: perfect kraamcadeautje, of niet? 

Kraamkost en oppasuurtjes

Nog beter: vraag om praktische hulp, zoals kraamkost of oppasuurtjes voor de oudste kinderen. Geen beter geboortecadeau dan eentje die mama en papa ontlast, zonder dat ze per se weg moeten van die inimini baby. Durf je niet rechtstreeks om die hulp te vragen, dan kan je een duidelijke hint op je geboorteverlanglijstje zetten.

Dingen voor de oudste 

Op onze geboortelijst plaatsten we tenslotte ook wat verrassingen voor de oudste. Terwijl alle aandacht naar de nieuwe baby ging, was het voor onze kleuter ook fijn als er af en toe mensen ook aan haar dachten. Zij mocht alle cadeautjes voor babybroer uitpakken, en het was dan extra leuk als er iets voor haar bleek in te zitten: een voorleesboek, een pak badkrijtjes of een doos van haar lievelingskoekjes, bijvoorbeeld. En het speelgoed waar broertje nu nog te klein voor was, kon zij natuurlijk al eens uittesten. Een bijzondere taak voor grote zus! 

Wat heb jij op de geboortelijst voor je tweede kind gezet? 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.