Het dragen van lenzen biedt veel voordelen ten opzichte van een bril. Lenzen zorgen voor een natuurlijk zicht en meer bewegingsvrijheid. Tijdens mijn tweede zwangerschap ruilde ik mijn lenzen tijdelijk in voor een bril, omdat ik zo ziek was dat dat gewoon even makkelijker was. Intussen zijn we bijna een jaar verder, en merk ik dat ik mijn lenzen toch wel mis, zeker nu de zon schijnt en ik even snel een zonnebril wil kunnen opzetten. Ik ga dus terug lenzen kopen! Als je van plan bent om lenzen aan te schaffen, zijn er een aantal belangrijke tips waar je rekening mee moet houden. In dit artikel deel ik 4 handige tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste lenzen.

Laat je ogen opmeten

Voordat je lenzen aanschaft, is het belangrijk om je ogen te laten opmeten door een professionele opticien. Je ogen zijn uniek en hebben verschillende vereisten als het gaat om het dragen van lenzen. Door je ogen op te laten meten, kan de opticien bepalen welke lenzen het beste bij jouw ogen passen. Daarnaast kan de opticien eventuele oogafwijkingen of andere problemen detecteren die invloed kunnen hebben op het dragen van lenzen. Sinds mijn tienerjaren werd bij mij een “gewone” afwijking vastgesteld van bijziendheid. Vijf jaar geleden bleek dat ik nu ook last heb van astigmatisme. Dat is een cilindrische afwijking waarbij de oog niet meer bolvormig, maar eerder ovaal wordt, wat beelden kan vervormen.

Kies de juiste soort lenzen

Er zijn verschillende soorten lenzen beschikbaar, zoals daglenzen, maandlenzen, torische lenzen en multifocale lenzen. Het is belangrijk om de juiste soort lenzen te kiezen die aansluiten bij jouw behoeften en levensstijl. Als je bijvoorbeeld regelmatig sport, kunnen daglenzen een goede optie zijn vanwege het gemak en hygiëne. Als je last hebt van astigmatisme, zijn torische lenzen de beste keuze. Laat je goed informeren door de opticien over de verschillende opties en kies de lenzen die het beste bij jou passen.

Denk aan het onderhoud

Het goed onderhouden van lenzen is essentieel voor een goede gezondheid en het behoud van de kwaliteit van de lenzen. Het is belangrijk om lenzen regelmatig schoon te maken en te desinfecteren volgens de instructies van de fabrikant. Daarnaast is het belangrijk om lenzenvloeistof regelmatig te vervangen en lenzen niet langer te dragen dan de aanbevolen draagtijd. Als je moeite hebt met het onderhouden van lenzen, kun je overwegen om siliconen hydrogel contactlenzen te proberen. Dat zijn speciale lenzen die minder onderhoud vereisen en langer gedragen kunnen worden.

Raadpleeg een specialist bij problemen

Als je problemen ervaart bij het dragen van lenzen, is het belangrijk om direct een specialist te raadplegen. Irritatie, roodheid, wazig zicht of andere klachten kunnen duiden op een probleem met de lenzen of een ooginfectie. Het is belangrijk om niet zelf te experimenteren met lenzen, maar altijd professioneel advies in te winnen. De opticien of oogarts kan de oorzaak van de klachten vaststellen en een passende oplossing bieden.

Ben jij team lenzen of team bril?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.