Onlangs verscheen er een herinnering op mijn telefoon. Negen jaar geleden verzamelde ik in een blogpost vier soorten chocolade zonder suiker en gaf er mijn eerlijke mening over. Nu ik voor mijn zoontje, die borstvoeding krijgt, zonder koemelk eet, en ook vaker voor meer duurzame, plantaardige voeding kies, leek het me wel tof om deze keer eens vier soorten vegan chocolade zonder melk te laten zien.

Lovechock Cacao Magic

Al sinds 2009 produceert het Amsterdamse Lovechock vegan én rauwe chocolade met een focus op welzijn, eerlijke (directe) handel en duurzaamheid. Onlangs breidde het bedrijf zijn assortiment uit met ‘Cacao Magic’, een samenwerking met een Belgische chocolatier, waarmee ze als eerste een veganistische, en biologische chocolade willen aanbieden die qua smaak en textuur niet te onderscheiden is van traditionele chocoladeproducten. Het Cacao Magic-assortiment bevat 30% minder suiker dan gewone chocolade en is gezoet met inuline (een natuurlijke vezel van de agaveplant). Naast de tabletten met verschillende smaakjes zijn er ook kleinere repen om cadeau te doen. Ik heb ze allemaal geprobeerd, en mijn favorietje was zonder twijfel de Warm Hug, met de smaak van kersen en chili. Wel pittig!

Lovechock is verkrijgbaar bij de biowinkel.

Oxfam Bite To Fight

Ook in de wereldwinkels van Oxfam kan je eerlijke chocoladehandel stimuleren. Met de Bite To Fight chocoladerepen wil Oxfam de monopolie van de grote chocoladegiganten doorbreken. Ze steunen vrouwenemancipatie, voorzien boeren van een leefbaar inkomen en halen kinderen weg van het veld. Bovendien draagt de chocolade van Oxfam niet bij aan ontbossing. Niet alle repen zijn vegan, maar de pure variant is dat wel.

Côte d’Or Bio Noir Pointe de Sel

cote d'or bio noir pointe de sel vegan chocolade zonder melk

Zoek je een stukje vegan chocolade dat je snel uit het rek van de supermarkt trekt? Dan is het soms even zoeken, want vele merken hebben melk verwerkt in hun chocolade tabletten, zelfs bij pure varianten. De Bio Noir Pointe de Sel van Côte d’Or is wel helemaal vrij van melk. En stiekem vind ik het de meest verslavende chocolade uit het hele rijtje. Hij is biologisch, maar ik zie geen Fair Trade labeltje op de verpakking, helaas.

Jumbo vegan choc

Nog eentje uit de supermarkt, om af te sluiten. Het huismerk van Jumbo biedt deze lichtere vegan chocolade repen: een witte en eentje dat moet doorgaan voor melkchocolade. Ik heb ze geproefd en hoewel ik het feit dàt er een variant zonder melk is toejuich, vond ik ze niet meteen heel chocolade-achtig, eerlijk gezegd. Te zoet voor mij ook. Sorry!

Omdat de paasdagen inmiddels voorbij zijn heb ik ze niet meer vermeld, maar ook het bio merk Wiloco heeft vegan chocolade in het aanbod. Ik liet eerder hun paaschocolade zonder melk al zien. Heb jij nog favoriete chocolademerken zonder koemelk getest? Laat het vooral weten!

PS: omdat ik transparantie altijd belangrijk vind: de tabletten van Lovechock kreeg ik als PR-sample, al kocht ik eerder ook al zelf van dit merk.

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

1 Comment

  1. Een hele lekkere: chocolade van het merk Hands Off ! Heerlijk romig. In verschillende smaken o.a. “melk”, caramel zeezout, puur.
    Daarnaast hebben veel supermarkten in hun huismerk pure chocolade zonder melk (wel vaak met soja). Zelf vind ik het dikke tablet van pure chocolade van g’woon (Hoogvliet, Nederland) ook erg lekker, heel romig en zacht van smaak en niet al te puur. Ik hou van chocola.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.