Naast een hobby, een passie en mijn werk is mijn blog ook gewoon een handig persoonlijk archief. Soms ga ik even een dagboekje teruglezen, voor de herinneringen. Als ik de erwtensoep van mijn oma wil klaarmaken, zoek ik het recept hier op. En toen ik moest gaan inpakken voor mijn tweede ziekenhuisbevalling, kwam de inpaklijst voor de kraambagage van pas. Tijd dus voor nog zo’n handig lijstje: een inpaklijst voor de grote vakantie. Ga jij ook op vakantie met kinderen? Dan heb je misschien ook wel iets aan deze checklist van wat je allemaal moet meenemen op reis. 

Hoe wij meestal op vakantie gaan 

We gaan met de auto.

Waarom wij altijd kiezen voor een autovakantie, kon je eerder al lezen. Het beïnvloedt natuurlijk een beetje wat we allemaal meenemen. Een picknick voor onderweg bijvoorbeeld, kan niet ontbreken. Net als een zak met autocadeautjes, die altijd aan mijn voeten staat. Het is een traditie die ik heb overgenomen van vroeger, in mijn eigen kindertijd. Mijn mama had voor ons allemaal enkele kleine cadeautjes ingepakt. Dingen om ons mee bezig te houden tijdens de lange autorit, voornamelijk, of heel soms iets waar we bij aankomst mee konden spelen. Die warme herinnering geef ik graag door aan mijn eigen kinderen. Elk uur ongeveer mogen ze een kleinigheidje uitpakken, en dat maakt van de lange reis toch een béétje een feestje. Af en toe. Hehe. Het gezeur om wanneer het volgende pakje open mag, moet je er wel bij nemen ;-). 

Onze auto is eerder klein, dus inpakken moet beperkt en praktisch gebeuren. En toch, is er elke keer lichte paniek te lezen op het gezicht van mijn man, als hij ziet wat er allemaal in de koffer moet passen. Dit jaar hebben we voor het eerst een extra passagier… Puzzelen maar! 

We verblijven in een vakantiewoning, bungalow of stacaravan.

Wanneer je op hotel overnacht, moet je telkens eten in een restaurant of gemeenschappelijke ruimte. Je bent altijd omringd door andere mensen, en dat is voor mij te overprikkelend. We willen graag ons eigen ritme kunnen volgen, en geen rekening houden met verplichte tijdstippen voor het ontbijt. Bovendien hebben we graag wat bewegingsruimte zonder dat we telkens op uitstap moeten gaan. Als ik moet rusten, hoeven we niet met zijn allen op één krappe kamer te zitten. Zeker op een camping is het fijn dat de kinderen wat kunnen rondscharrelen of met papa een rondje naar de speeltuin kunnen maken zonder dat er heel wat organisatie aan te pas komt. Het gevolg is wel dat we ook wat huisraad moeten inpakken om ons huishouden ook op vakantie draaiende te houden. We kiezen wel altijd voor glamping, om de luxe van echte bedden en eigen sanitair te hebben. Ga je echt kamperen met de tent, dan heb je natuurlijk weer een hele andere inpaklijst dan de onze!

Inpaklijst: wat nemen we mee? 

Kleding 

Uiteraard hangt de kleding die we meenemen, een beetje af van onze bestemming. Wordt het sowieso warm en zonnig, dan is de kledingkoffer al heel wat compacter gevuld dan wanneer we ons moeten voorzien op verschillende weertypes. 

 • Lange broek
 • Korte broeken 
 • Kleedjes 
 • Ondergoed
 • Sokken 
 • Schoenen voor de kinderen: sneakers, sandalen, slippers, waterschoentjes 
 • Schoenen voor ons: sneakers, sandalen, slippers 
 • Petten 
 • Zonnebrillen 
 • Regenjassen 

Verzorging 

Dit lijstje wijzigt een beetje met de leeftijd van de kinderen. Nu er terug een baby is, moeten er natuurlijk dingen zoals luiers ingepakt worden. Thuis gebruiken we wasbaar, maar meestal nemen we voor langere vakanties wegwerp mee.

 • Luiers
 • Maandverband of menstruatiecup indien nodig 
 • Potje voor onderweg 
 • Billendoekjes 
 • EHBO-kit met noodmedicatie 
 • Bril/lenzen 
 • Toiletzak met de dagelijkse verzorgingsspullen 
 • Zonnecrème 
 • Teken- en insectenspray (op natuurlijke basis) 
 • Puntpincet voor het verwijderen van teken (hopelijk niet nodig!) 

Zwemmen

 • Badpak of zwembroek, UV-pakje  
 • Zwembandjes of zwemvest 
 • Duikbril 
 • Waterspeelgoed 
 • Strandhanddoeken 
 • Wetbag voor natte spullen 
 • Kleine wetbag om telefoon te beschermen op het strand of aan het zwembad

Huisraad 

 • Toiletpapier 
 • Handdoeken indien niet voorzien 
 • Washandjes 
 • Lakens indien niet voorzien 
 • Afwasmiddel / vaatwasblokjes 
 • Wasknijpers 
 • Lucifers
 • Kaars voor cozy nights op het terras
 • Keukenlinnen indien niet voorzien 
 • Waspoeder 
 • Startpakketje keuken: olijfolie, peper en zout, pak spaghetti en pot tomatensaus voor bij aankomst, oploskoffie en thee, fles water 
 • Slabbetjes
 • Baby bestek, bordje en bekertje
 • Kinderstoel indien niet aanwezig

Slapen 

Wij slapen samen in één bed met de kinderen, dus ook op vakantie. (Tips voor samen slapen op vakantie lees je hier). Ter plaatse leggen we meestal de matrassen op de grond. Sommige dingen uit dit lijstje zal je niet nodig hebben als jouw kindjes in een kinderbedje slapen. Vergeet het reisbedje dan niet mee te nemen! 

 • Slaapmasker 
 • Oordopjes 
 • Tape voor wegwerken snoeren 
 • Nachtlampje 
 • Knuffels 
 • Voorleesboekje 
 • Babyfoon 
 • White noise machine 
 • Bedhekje 
 • Deken 
 • Eigen hoofdkussen 

Ontspanning 

 • E-reader
 • Telefoons 
 • Oplaadkabels 
 • Pen, kleurtjes en papier
 • Beperkt speelgoed 
 • Kruiswoordpuzzelboek 
 • Gezelschapsspel of kaartspel 
 • Buggy
 • Draagzak 

Administratie 

 • Reisdocumenten en reserveringen 
 • ID’s 
 • Kopie identiteitskaarten 
 • Verdwaalarmbandjes met onze telefoonnummers voor de kinderen

Voor in de auto 

 • Drinkbus voor iedereen 
 • Rol toiletpapier voor onderweg 
 • Autocadeautjes 
 • Picknick 
 • iPad en entertainment 
 • Koptelefoons voor de kids 

En, ben ik nog iets vergeten? Laat het me zeker weten! 
Heb je ingepakt? Dan heb je misschien iets aan deze tips voor een autoreis met kleine kinderen. Goede reis en een deugddoende vakantie gewenst!

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.