Telkens we bezoek krijgen, wordt de vraag wel eens gesteld: staan de dingen hier nu niet anders dan eerst? Tot grote ergernis van mijn man, gooi ik al eens graag de dingen om. Van tijd tot tijd hou ik wel van die verandering, van het gevoel een nieuwe ruimte te creëeren. En ik moet toegeven, het is sinds de komst van de kinderen dat de leefruimte al heel wat herschikkingen moest ondergaan. Vooral dan door de komst van extra meubels, en tonnen speelgoed. Niet bepaald mijn droomwoonkamer, maar dat komt wel weer, hoop ik. Ik blik in deze woonkamer wishlist alvast vooruit op wat ik later allemaal ga aanpassen! 

Minder vol 

De zwarte salontafel die ik nog meenam uit mijn tienerkamer van destijds, was een van de eerste meubelstukken in onze woonkamer. Naast een buffetkast, een eettafel en een driezitszetel was dat het wel zo’n beetje. Wat was het hier toen nog leeg! Het tafeltje, dat trouwens zijn leven begon in de bureauruimte van mijn papa, is intussen helaas stuk, na ettelijke herstellingen van een loszittende poot. 

Sindsdien is onze woonkamer eigenlijk alleen maar voller komen te staan. In die mate dat het er intussen meer uitziet als een kinderdagverblijf. Herkenbaar? 

Nu de jongste wat groter is (1 jaar, hoe dan???), wordt het toch tijd om alles weer een beetje gezelliger te maken. 

We besloten daarom onlangs om de logge verzorgingstafel én de quasi ongebruikte box af te breken. Dat creëerde meteen een hoop van ruimte en een zee aan licht in de zithoek. Heerlijk! Verschonen doen we nu trouwens gewoon op een kussen op de grond. En de wasbare luiers, die zitten netjes in een bescheiden rolwagentje. Veel subtieler! 

Speelgoed minimaliseren 

De grote babymeubels zijn dan wel verdwenen, het speelgoed is dat allerminst. Ik zou de boel écht graag eens minimaliseren en sorteren, maar de realiteit is natuurlijk wel dat twee kinderen meer speelgoed met zich meebrengen dan eentje. En zeker door het leeftijdsverschil, zitten we met een redelijk divers aanbod. De echte babyspeeltjes zoals de speelboog en het wippertje met bijbehorend speelgoed, verkocht ik intussen. Maar een peuter van één vraagt toch om hele andere bezigheden dan een dame van zes. En zo komt het dat we zowel bakken met houten blokken en Duplo, als kleine Barbiespulletjes, knutselgerief en Playmobil moeten zien op te bergen in dezelfde ruimte. 

Ik plan binnenkort wel eens kritisch te kijken naar wat er écht gebruikt wordt. Het liefst wil ik speelgoed roteren, zodat er telkens een deel naar boven kan en alles ook “nieuw” blijft voelen. Maar ik vrees dat ik daar toch ook een beetje te chaotisch/energieloos/moe voor ben, haha. 

Nieuwe, lichte meubels 

Als de kinderen nog wat ouder zijn, is het ons plan om niet alleen de salontafel, maar ook de rest van de meubels te gaan vervangen. We zijn er na zo’n twaalf jaar eigenlijk wel op uitgekeken, en op veel plekken treedt er ook echt wel slijtage op. Maar om zo duurzaam mogelijk om te gaan met onze spullen, wachten we met nieuwe dingen te kopen tot we er zeker van zijn dat ze niet meteen vol gekrast worden door de wieltjes van een speelgoedauto of een accidenteel streepje viltstift. En zo gebruiken we de huidige set ook echt nog helemaal op, tot ze helemaal afgeleefd zijn. 

De volgende keer kies ik sowieso voor een lichte tint van meubels. In dit huis hebben we een donkere vloer. De combinatie met donkere meubels maakt dat het iets minder luchtig aanvoelt allemaal. Daar breng ik dus graag verandering in! 

Urban jungle 

Tenslotte wil ik ook graag weer heel veel planten zetten. Sinds de komst van de kinderen (alweer, haha), hebben we voor een kindvriendelijke woonkamer het aantal kamerplanten afgebouwd. De grotere exemplaren zijn tijdelijk naar de bureauruimte verhuisd, zodat de baby niet de hele tijd bladeren en zand gaat graaien. Maar op termijn zie ik graag weer heel wat groen verschijnen in ons stekje. Zo gezellig! 

Hoe ziet jouw droomwoonkamer er uit? 

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.