Of het nu in de vorm van een klassieke luiertas of een hippe verzorgingsrugzak is, wanneer je een kind krijgt kom je er niet onder uit. De deur uit gaan is vanaf nu gepakt en gezakt met allerlei handige en hopelijk toch overbodige verzorgingsspullen (want dat betekent dat de kleertjes proper zijn gebleven, hoera!). Nu onze baby een heuse peuter wordt, ziet onze luiertas er al iets anders uit. Maar toch nemen we nog verschillende dingen standaard mee. Wat zit er in een verzorgingstas? Ik laat het hieronder zien.

Op stap! Wat zit er in onze verzorgingstas?

Luiers

We proberen hier thuis de inhoud van onze verzorgingstas wat te laten aansluiten op onze duurzame idealen, al lukt dat zeker niet altijd. Bij ons eerste kind namen we steevast haar wasbare luiers mee op uitstap, en was daar dus ook een wetbag bij voor de vuile exemplaren. Kind nummer twee krijgt onderweg meestal een wegwerpluier mee. We krijgen het niet altijd meer helemaal georganiseerd met wasbaar. Dat vind ik heel jammer maar ik ben hier ook gewoon eerlijk over. Soms lukt het ideaalbeeld gewoon even niet.

Accessoires voor het verschonen

Dingen die wij gebruiken tijdens het verschonen van de luiers:

  • Verschoonmatje of doek
  • Billenzalf
  • (Wasbare) billendoekjes
  • Liniment

Althans, dat was vooral tijdens de babyfase het geval. Voor de peuter nu doen we het gewoon met een paar optrekbroekjes en natte doekjes.

Zonbescherming

Zonbescherming heeft ook een vast plekje in onze verzorgingstas. Een zonnebril, zonnehoedje en ook een tube zonnecrème of een compacte stick (bijvoorbeeld van Anthelios) zitten standaard in de zak. Daar heeft de hele familie profijt van. Om schaduw te creëren hebben wij trouwens al snel het standaard parasolletje van de kinderwagen vervangen door een Dooky doek voor schaduw. Opgelet: hang nooit een tetradoek of schaduwdoek voor de kinderwagen opening. Levensgevaarlijk warm wordt het daaronder!

Reservekleding

Tja, ongelukjes gebeuren nu eenmaal en melk teruggeven ook. Wij hebben voor onze baby dus altijd wel enkele rompers en een setje extra bovenkleding bij. Oh ja, en een extra kwijlslabbetje. Nu hij groter wordt, nemen we de reservekleding enkel nog mee op langere uitstapjes. We stoppen die trouwens in een wetbag, zodat eventuele natte of vuile exemplaren afgescheiden zitten van de rest van de inhoud van de verzorginstas.

wat zit er in een verzorgingstas of luiertas voor baby of peuter

Tetradoeken

Handig voor van alles en nog wat. Er zitten dus altijd een of twee tetradoeken in onze luiertas. Gebruiken we ze niet voor de kleinste, dan wel om een of andere glijbaan voor de oudste af te drogen ;-).

Snacks

Niet voor de baby, wel voor mama, haha. Ook een drinkbus is bij ons redelijk standaard. Ik geef borstvoeding, en daar heb ik niets voor nodig, behalve een aangepaste outfit zodat alles makkelijk bereikbaar is. Bij flesvoeding gok ik dat je dus flesjes, melkpoeder en water meeneemt?

Als het ouder wordt, is het belangrijk om ook voor je kindje vaste voeding mee te nemen. Meestal zit er een zakje knijpfruit, een banaan of een suikerarm koekje in onze tas. En als ik er aan gedacht heb, een slabbetje! Voor langere uitstappen voorzie je natuurlijk een maaltijd.

Boekje of speeltje

Soms heb je onderweg wat entertainment nodig, dus een klein boekje of een babyspeeltje mag ook niet ontbreken. Ben ik het vergeten, dan zorgt mijn telefoon voor wat afleiding, oeps!

Gehoorbescherming

Wij hebben een gevoelige oudste, die regelmatig last heeft van luide geluiden. De koptelefoon gaat dus meestal ook mee onderweg. Hij is al vaak van pas gekomen!

Voor dutjes onderweg

Tenslotte, vooral wanneer ik verwacht een dutje onderweg te moeten verzorgen gaan nog mee:

  • Numsy white noise machine
  • eventueel een knuffeltje
  • een tutje (onze kids weigerden tutjes maar ik zet het hierbij voor wie het niet mag vergeten)
  • eventueel een dekentje maar daar kan je dus ook weer een grotere tetradoek voor gebruiken

Steeds minder in onze verzorgingstas

Waar we vroeger altijd voorbereid waren op alle scenario’s, wordt onze verzorgingstas nu steeds kleiner. Meestal doe ik het nu met zo’n klein hangtasje aan de buggy. Daar past ook verrassend veel in, en ik hoef niet meer te sleuren met zo’n gigantische luiertas. Weer een fase die we stilaan kunnen afronden… enkel bij grotere uitstappen nemen we wel nog een uitgebreid arsenaal mee.

Oh ja, als we in plaats van de buggy de draagzak gebruiken, dan is een rugzak met verzorgingsspullen wel handiger gebleken. Kind op de buik, verzorgingstas op de rug. Ik geef het maar mee!

Welke essentials zitten er in jouw verzorgingstas?

Sofie

Hoi! Ik ben Sofie en schrijf hier met veel goesting over mijn groene lifestyle, eerlijk en bewust ouderschap en hoe het is om chronisch ziek te zijn. Vragen of opmerkingen? Laat hieronder iets van je horen, vind ik leuk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.