Tot nu toe hebben we bij ons thuis geen huisdieren. We hebben onze handen al vol genoeg met onze twee jonge kinderen, een fulltime werkende man en een mama met gezondheidsproblemen. Toch is de vraag naar een huisdier al gesteld, met name door onze oudste dochter. Ze droomt van een konijntje, maar een kat of kleine hond kunnen haar ook wel bekoren. Ik duik alvast eens in enkele tips voor een huisdiervriendelijke tuin! Het is verre toekomstmuziek, maar wie weet, ooit?
Veiligheid voorop: omheining en afscherming
Afhankelijk van wat voor huisdier je hebt, wil je natuurlijk niet dat die uit de tuin kan ontsnappen. Een stevige omheining is essentieel om te voorkomen dat huisdieren de tuin verlaten. Zorg ervoor dat de omheining hoog genoeg is voor je hond en dat er geen openingen zijn in de ren waar je kip, konijn of cavia doorheen kunnen glippen. Voor katten kan je speciale kattenafschermingen overwegen die voorkomen dat ze over de omheining klimmen, maar dat lijkt me vooral in stedelijke gebieden met veel verkeer, waar ze buiten de tuin gevaar zouden kunnen lopen, een optie. Heb je kippen, zorg er dan voor dat ze elke avond op tijd in een afgesloten kippenhok plaatsnemen. Vossen en andere roofdieren zijn al lang geen uitzondering meer, ook in tuinen in dichtbevolkte gebieden.
Toegang tot de tuin met luikjes
Een gemakkelijke toegang tot de tuin is fijn voor huisdieren, maar ook voor jezelf: het scheelt weer wat heen en weer geloop naar de deur. Voor katten kan je overwegen een kattenluik in de muur te installeren. Dit biedt je kat de vrijheid om naar binnen en buiten te gaan zonder afhankelijk te zijn van je aanwezigheid. Ik heb het nog nooit gezien, maar een hondenluik bestaat dus ook! Zorg ervoor dat het luik veilig afsluitbaar is en geen klapgeluiden maakt voor extra comfort. Kies voor een tochtvrij en geïsoleerd luik om energieverlies te minimaliseren, dat is duurzamer.
Vermijd giftige planten
Sommige planten kunnen schadelijk of zelfs dodelijk zijn voor huisdieren. Informeer jezelf dus over welke planten giftig zijn voor katten, honden en andere huisdieren en verwijder deze uit de tuin. Voorbeelden van giftige planten zijn lelies, oleander en taxus. Kies in plaats daarvan voor diervriendelijke planten zoals lavendel, zonnebloemen en rozemarijn. Meteen ook veiliger voor kleine kinderen, trouwens.
Schaduwrijke plekken en schuilplaatsen
Huisdieren hebben net als wij behoefte aan plekken waar ze kunnen rusten en zich kunnen terugtrekken, vooral tijdens warme dagen. Creëer schaduwrijke gebieden in de tuin door het plaatsen van bomen, struiken of speciale schuilhuisjes. Een zwembadje kan ook fijn zijn ter verfrissing. Heeft je dier het te warm? Laat het dan liever binnenshuis een hittegolf overbruggen.
Onderhoud en hygiëne
Houd de tuin schoon door regelmatig uitwerpselen op te ruimen en afval te verwijderen. Dit voorkomt de verspreiding van ziekten en houdt de omgeving aangenaam voor iedereen. Maak drinkbakjes en voedingsplekken regelmatig proper. Overweeg het gebruik van natuurlijke meststoffen en pesticiden om schadelijke chemicaliën te vermijden.
Zorg voor voldoende ruimte in dierenverblijven
Of je nu een hond, kat, konijn of kippen hebt, het is essentieel om ervoor te zorgen dat hun leefruimte ruim en comfortabel is. Zorg dat je hond droog kan zitten indien nodig. Laat hem rondrennen in de tuin maar zorg ook voor wandelingen, aangepast aan zijn persoonlijke nood.
Konijnen hebben meer nodig dan alleen een hok. Ze willen rennen en graven in een aangepaste ren. Zorg voor een zachte ondergrond zoals gras, en bied veiligheid zoals tunnels of andere schuilplekjes. Kippen hebben 2 tot 5 vierkante meter per dier nodig om gelukkig en gezond te kunnen leven. Geef hen de mogelijkheid tot een zandbad.
Denk eraan dat er af en toe ophokplicht geldt voor pluimvee. De vogelgriep gaat regelmatig rond, en dan moeten kippen verplicht overdekt worden. Hou er bij de aanleg van het dierenverblijf rekening mee, dat dit kan gebeuren, en zorg ook bij een mogelijke ophokplicht voor een aangenaam verblijf met voldoende ruimte.
Moesten we ooit de stap naar een huisdier zetten, wil ik het natuurlijk omringen met de beste zorgen. Een huisdier is een lid van het gezin, en moet dus ook zo behandeld worden. Denk goed na, voor je er eentje in huis haalt!
Heb jij huisdieren?

*Foto door Oscar Fickel via Unsplash