In een wereld waarin technologie een steeds grotere rol speelt, is het belangrijk om bewust om te gaan met elektronica. Door duurzame keuzes te maken, kan je de impact op het milieu verminderen en de levensduur van apparaten verlengen. Win-win, want zo bespaar je ook geld. Hoe koop en gebruik je verantwoord elektronica? Je leest het hieronder.
Bewust nadenken over je aankoop
Tegenwoordig vliegen de aanbiedingen je via digitale nieuwsbrieven en gesponsorde content op social media letterlijk continu om de oren. Het is dan heel makkelijk om impulsieve aankopen te doen. Lees reviews van andere gebruikers, om miskopen te vermijden.
Probeer ook altijd lang genoeg na te denken voor je een zoveelste elektronisch apparaat in huis haalt. Heb je echt een bioscoopwaardig geluidssysteem nodig bij je televisie, of is een simpele soundbar voldoende? Ga je dat nieuwe fitnesshorloge écht gebruiken? En zal die broodbakmachine na enkele eerste pogingen stof staan vangen op de kast?
Recycleer je elektronisch afval
Heel veel gezinnen hebben een schat aan e-waste in hun huis liggen. Zonde van al de kostbare materialen en grondstoffen die herbruikbaar zijn. Ga eens op zoek op de zolder en doe aan urban mining: lever je oude elektronische spullen in bij het containerpark. Gooi ze zeker niet in de vuilnisbak, want op die manier wordt je e-waste gewoon verbrand en komen er schadelijke stoffen vrij in de natuur. Denk ook aan het binnenbrengen van lege batterijen!
Kies voor duurzame apparaten
Bij de aanschaf van nieuwe elektronica is het verstandig om te letten op energie-efficiëntie. Kies apparaten met een zo goed mogelijk energielabel en bij voorkeur producten die zijn gemaakt van gerecyclede of duurzame materialen. Merken die reparatie en upgrade-mogelijkheden ondersteunen, dragen ook bij aan een langere levensduur van het product. Wasmachine of koelkast kopen? Vaak zijn energiezuinige apparaten iets duurder in aanschaf, maar je kan er wel meteen die stapel ecocheques mee opgebruiken.
Tweedehandsjes en tweedekansjes
In onze familie hebben we een mooi doorgeefsysteem van elektronica. Kan er iemand iets niet meer gebruiken, of heeft die een nieuwe versie nodig, dan belandt het oudere apparaat niet in een lade, maar bij een familielid. Zo hebben wij doorheen de jaren al tweedehands harde schijven, telefoons, televisies of Apple TV’s overgekocht of cadeau gekregen bij verjaardagen. Steeds meer winkels brengen teruggestuurde producten die verder nog in perfecte staat zijn, tegen een verminderde prijs weer in de verkoop. Je kan ook eens kijken bij speciale webshops met refurbished (herstelde) apparaten.
Duurzaam omgaan met je elektronica
Heb je elektronica aangeschaft, ga er dan duurzaam mee om. Gebruik de batterijspaarstand en hang ze enkel aan de oplader indien nodig. Maak je spullen regelmatig schoon. Vul ze met herlaadbare batterijen. Zoek eerst naar reserveonderdelen voor je iets weggooit. Probeer bij een defect eerst of je apparaat nog te herstellen is. Tegenwoordig zijn er steeds meer repair cafés die je een handje kunnen helpen. Handig en hip!

Foto: Rachel Claire, Pexels.com